eHealth

Reddingsboei in levensgevaarlijk ‘stuwmeer’ van uitgestelde zorg?

2 juni 2020

Bij Heart for Health stelden we ons – als ICT-partner van zorg-organisaties - begin mei de vraag: hoe nu verder? Hoe kunnen we het veld helpen COVID-19 onder de duim te houden, terwijl de reguliere zorg weer vlot getrokken wordt? Hoe krijgen zorgprofessionals en patiënten het vertrouwen terug? Vertrouwen in elkaar, in virus-vrije wacht- en spreekkamers, en in het beperken van de risico’s? Kan ICT daar iets in betekenen?

De noodzaak om het vertrouwen te herwinnen behoeft eigenlijk geen betoog. NZa trok medio maart al aan de bel, en meldde dat toen al naar schatting 360 duizend mensen minder naar het ziekenhuis waren doorverwezen. Het stuwmeer heeft zich sindsdien alleen maar verder gevuld. Pas als dat langzaamaan weer leegloopt, zal de echte gezondheidsschade zich laten zien. Zoals een geruïneerd landschap dat ooit door een stuwmeer overspoeld is, en weer tevoorschijn komt bij droogte. Dat ziet er meestal niet best uit….

Kunnen we niet alvast wat doen om dat vertrouwen te herwinnen, en de schade van ‘het stuwmeer’ binnen de perken te houden?

Daar wordt aan gewerkt.

In de eerste plaats door NZa. De regelingen voor zorg op afstand zijn sinds medio maart 2020 verruimd, zodat de noodzakelijke zorg eenvoudiger geleverd kan worden. Een voorbeeld is dat face-to-face contact niet langer verplicht is, zodat zorgaanbieders met een gerust hart kunnen declareren.

Ook ZonMw doet een duit in het zakje, letterlijk. Ze stampten in een tijd van weken een stimuleringsfonds uit de grond, dat in twee tranches al meer dan 27 miljoen euro te verdelen heeft voor creatieve ideeën en projecten om de gevolgen van COVID-19 in de zorg aan te pakken. Voorbeelden: aanpak van zorgvraag-uitstel, en procesverbetering in het zorgsysteem van de toekomst.

Maar ook bij Heart for Health zitten we niet stil. Het faciliteren van telezorg is daarbij het sleutelbegrip. Aernout Somsen, [Cardioloog en oprichter van Cardiologie Centra Nederland]:

“Onze systemen voor zorg op afstand kunnen het stuwmeer niet helemaal indammen, maar zijn wel een reddingsboei. In feite is dat niets nieuws, maar we komen nu wel duidelijk in een stroomversnelling terecht.“

Deze versnelling moet volgens Somsen echter niet te koste gaan van de kwaliteit.“De motor hierachter is een ijzersterk EPD dat voor je werkt; gestandaardiseerde data-uitwisseling is immers noodzakelijk voor verantwoorde telezorg en telemonitoring. We hebben al de nodige ervaring opgedaan via bijvoorbeeld ons thuismeetprogramma voor Cardiologie Centra Nederland (CNN). Zo’n 1.500 patiënten gebruiken nu deze ‘HartWacht’ om hun gegevens efficiënt vanuit huis te delen met hun cardiologen en verpleegkundigen.”

Nieuwe patiënten van deze ZBC krijgen deze module min of meer automatisch aangeboden – “dat is typisch een actie-stap waarmee je de vorming van een stuwmeer voorkomt”, stelt Somsen.

Zorg op afstand – telezorg en telemonitoring – verplaatst een belangrijk deel van de zorg naar de patiënt thuis, terwijl de specialist altijd in direct contact met de patiënt blijft. Bovendien krijgt de patiënt meer inzicht in de eigen gezondheid hetgeen bijdraagt in verbetering van kwaliteit en persoonsgerichte zorg en daarmee het bevorderen van resultaat en effectiviteit van de behandeling.

Contact en inzicht, bovendien in de eigen omgeving: dat zijn belangrijke factoren om weer vertrouwen in de zorg te krijgen.

Zorg op afstand is hiermee een reddingsboei om de schade van het stuwmeer van uitgestelde zorg binnen de perken te houden.

Op de hoogte blijven?

Al ons nieuws, evenementen, vacature en feiten staan op onze LinkedIn pagina. Mis dit niet!

Lees ook

EPD MedicalPortal

Slim EPD helpt bij oplossen van schaarste in tijd en ruimte

In een vorig artikel beschreven we op deze plek al hoe Telezorg van Heart for Health kan helpen het COVID-gerelateerde stuwmeer van uitgestelde zorg op te lossen.

Lees meer

VIPP

Stichting Cardiologie Geervliet rond succesvol VIPP A2 module af met EPD & portaal van Heart for Health ICT!

Met groot plezier delen wij als Heart for Health ICT dat Cardiologie Centrum Geervliet onlangs met succes de VIPP A2 doelstellingen heeft afgerond! Een mijlpaal voor Cardiologie Centrum Geervliet dat...

Lees meer

Neem de proef op de som!

Wij sturen u graag vrijblijvend meer informatie! Of vraag de online demo aan, en oordeel zelf.

Uw gegevens

Neem contact met mij op voor:

Bedankt voor uw aanvraag

Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.